Voeg Judokids.nl toe aan jouw favorieten 

JUDOWEETJES

Weet jij alles al over judo? Test jezelf uit en ontdek het op deze pagina. Je kan er ook een spel van maken. Beantwoord bij elk onderwerp de vraag en test of je het antwoord weet! En misschien kun je de informatie wel gebruiken bij een spreekbeurt.

Wat weet jij van:
De kleuren van de banden?  De uitvinder van het judo?  De Puntentelling in een wedstrijd?   De afmetingen van een judopak?  De Japanse (judo)taal?  De Judoprincipes?  Kata?  Anton Geesink?  Witte en blauwe judopakken? De geschiedenis van het judo?  De organiatie van judo in de wereld ?   Hoe schrijf je ‘Judo’ in Japanse karakters?  

 

Welke kleuren banden zijn er bij judo?

Welke kleuren banden zijn er bij judo?

band knopenBij judo heb je verschillende kleuren banden. Tot en met zwarte band geldt; hoe donkerder de kleur, hoe hoger de graad. Over het algemeen krijg je een hogere band als je examen doet. Ook kan je door bijzondere promotie (bijvoorbeeld als je Nederlands kampioen bent geworden) een hogere band verdienen.

In Europa wordt in het algemeen het volgende systeem gehanteerd:

6e kyu = witte band
5e kyu = gele band
4e kyu = oranje band
3e kyu = groene band
2e kyu = blauwe band
1e kyu = bruine band
1e t/m 5e dan = zwart
6e t/m 8e dan = zwart of rood-wit geblokt
9e en 10e dan = zwart of rood

Er zijn ook nog twee wedstrijdbanden. Die zijn voor de scheidsrechter belangrijk. Hij kan dan zien welke judoka een punt scoort. In een wedstrijd draagt één judoka de rode band en de andere judoka de witte band. Deze twee kleuren staan ook op het scorebord vermeld.  In plaats van banden worden tegenwoordig ook witte en blauwe judogi gedragen!

JK icoon banden

 

Wat wilde Yigoro Kano bereiken met judo?

Wat wilde Yigoro Kano (de uitvinder van judo) bereiken met judo?

Yigoro Kano heeft bij de start van judo twee principes vastgelegd. Het is de bedoeling dat je beide judoprincipes probeert te bereiken. Het ene principe is technisch van aard, het tweede principe is maatschappelijk van aard

judospreuken02

Seiryoku-zen’yo:
maximale doeltreffendheid bij minimale inspanning.

Met dit principe wil Kano duidelijk maken dat een judoka gebruik moet maken van de kracht van de tegenstander en die in eigen voordeel moet aanwenden.

 

Jita-kiyoei:
algemeen voorspoed en welzijn.

Met dit principe wil Kano duidelijk maken dat door het leren  van judo een mens een aantal basis’manieren’ leert waardoor hij evenwichtig en behulpzaam wordt en daardoor een beter mens wordt.

Wat is een kata?

Wat is een kata?

een judokata is een serie van verplichte bewegingen en balansverstoringen. Een judokata is daarom goed te vergelijken met sporten als turnen, kunstschaatsen of synchroonzwemmen, want bij al die sporten worden wedstrijden gehouden waarbij van te voren wordt bepaald welke technieken en bewegingen de sporter moet laten zien.
Het meest bekende kata is het nage-no- kata. Dit kata bestaat uit vijf series van drie worpen die links en rechts uitgevoerd moeten worden. Dat zijn dus 15 worpen in totaal. Wil je voor een zwarte band examen doen, dan moet je één of meer kata laten zien. Alleen voor 1e dan (eerste zwarte band) is het niet nodig als je in wedstrijden een bepaald aantal punten scoort.

Er zijn diverse kata in het judo, zoals:
- nage-no-kata: kata van basisworpen
- katame-no-kata: controlekata
- kime-no-kata: kata van zelfverdediging
- Gonosen-no-kata: overnamekata
- Itsutsu-no-kata: kata van doeltreffendheid
- Ju-no-kata: kata van de soepelheid

 

Wat is een kata?

Hoe schrijf je Judo in het Japans?

Japanners gebruiken geen letters, maar tekens. Die heten, afhankelijk van de tekens die ze gebruiken, Kana of Kanji.

In het Kanji schrijf je Judo met twee tekens. Het eerste teken is ‘Ju’ en betekent ‘zacht’. Het tweede teken is ‘Do’ en betekent weg. Judo betekent dus de ‘zachte weg’. 

 

JK japanse karakters02
Hoe moet een judopak eruit zien?

Zijn er ook regels voor judopakken?

JK afmetingen pak

Ook judopakken zijn aan regels gebonden. Bij wedstrijden gingen judoka’s valsspelen door bijvoorbeeld hele strakke judopakken te maken met hele korte mouwen. Daardoor kon de ander niet meer goed vastpakken. Om ervoor te zorgen dat het er eerlijk aan toe gaat bij judowedstrijden, zijn er afspraken gemaakt over de lengte van de broeken en de mouwen, maar ook over de hardheid van het pak en de revers (kraag). Op officiële kampioenschappen wordt het pak nagemeten met een meetapparaat. Dit apparaat heet een Sokuteiki (zie het plaatje hiernaast).

 

JK kleurbanner grijsblauw

Waarom zijn er witte en blauwe judopakken?

Vroeger streed in wedstrijden iedereen in een wit judopak. Om voor het publiek en scheidsrechters te zien wie een punt scoorde droeg de ene judoka een rode band. Met de intrede van TV wilde de Internationale Judo Federatie het onderscheid nog duidelijker maken en zijn naast witte judopakken ook blauwe judopakken geïntroduceerd.
Bij een toernooi draagt degene die als eerste wordt opgenoemd een wit judopak. Als je als tweede wordt opgenoemd, dan trek je het blauwe judopak aan.

junior comp blauw en wit

Wil jij een blauw judopak?
Kijk dan snel in de Judokidsshop!

 

JK kleurbanner lichtblauw02

 

Wie heeft judo uitgevonden?

Wie heeft Judo uitgevonden?

yigorokano02Judo is uitgevonden door Yigoro Kano. Kano werd  op 28 oktober 1860 in Kobe in Japan geboren. Hij stierf op 4 mei 1938. Kano begon met het leren van Jiu- Jitsu. Hij werd daar zo goed in, dat hij er een eigen stijl van maakte. Dit noemde hij judo!

Klik hier voor de geschiedenis van judo!

 

Hoe gaat de puntentelling in een wedstrijd?

Wat zijn de punten die je kunt scoren in een wedstrijd?

In principe kun je 3 punten (waarderingen) krijgen voor een goed uitgevoerde techniek of een goede eindcontrole. Bij worpen is het gedeelte van het lichaam dat op de mat komt, bepalend voor het punt.

JY GRAPHIC punt ipponIPPON = vol punt, Dit punt scoor je als je jouw tegenstander in één keer helemaal op zijn rug werpt, een houdgreep 20 seconden vasthoudt of als jouw tegenstander moet aftikken. Als je een ippon scoort, heb je de wedstrijd gewonnen en is de wedstrijd afgelopen.

WAZA-ARI = half punt; ook wel een halve ippon. Dit punt scoor je als je jouw tegenstander op een gedeelte van zijn rug werpt, of als je een houdgreep 15-19 seconden vasthoudt. De scheidsrechter JY GRAPHIC punt waza-aridoet zijn arm horizontaal. Als je twee keer waza-ari scoort is dat hetzelfde als één ippon. Je wint dan  direct de wedstrijd.

YUKO = groot voordeel.
JY GRAPHIC punt yukoDit punt scoor je als je iemand op een gedeelt e van of helemaal op zijn zij werpt of als je een houdgreep 10-14 seconden vasthoudt.

Wie wint er bij judo?
Bij judo wint de judoka met de hoogste waardering. Dat betekent dat als je iemand op een deel van zijn rug werpt (en je krijgt daarvoor een waza-ari), dat altijd meer telt dan als je iemand op zijn zij werpt (yuko). Al heeft de ander jou 10 keer op jouw zij geworpen en heb jij hem één keer op zijn rug geworpen, dan win jij.

 

JK kleurbanner grijsblauw

Welke taal wordt er op de judomat gesproken?

japanse tekens zwart-wit klein

Omdat Judo uit Japan komt, wordt op de judomat Japans gesproken. Alle officiële termen, bijvoorbeeld om te groeten of om een wedstrijd te draaien zijn in het Japans. Ook de worpen en eindcontroles in het grondjudo hebben Japanse namen.
Ken jij al een aantal woorden? Weet je bijvoorbeeld wat ‘o-soto-gari’betekent?
kijk op de pagina Judojapans voor een Japans-Nederlands woordenboek

En als je wilt weten hoe je tot 10 moet tellen:

1. Ichi (spreek uit als: ietsjie)
2. Ni (spreek uit als: nie)
3. San (spreek uit als: san)
4. Shi (spreek uit als: shie)
5. Go (spreek uit als: ko)
6. Roku (spreek uit als: rokoe)
7. Sichi (spreek uit als: Sietsj)
8. Hachi (spreek uit als: Hatsj)
9. Ku (spreek uit als: Koe)
10. Ju (spreek uit als: Djoe)

 

Waarom werd Anton Geesink zo beroemd?

Waarom is de Nederlandse judoka Anton Geesink zo beroemd geworden?

FOTOGeschiedenis110

Anton Geesink is de eerste judoka die Olympisch kampioen judo werd en geen Japanner was. Hij deed dat tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Japan (Tokyo). Hij versloeg in de finale een Japanner. De Japanners waren geschokt, maar Anton Geesink werd in één keer wereldberoemd en judo werd erg populair in Nederland.

Welke twee andere Nederlandse judoka’s zijn ook Olympsich kampioen?

Wim Ruska en Mark Huizinga

 

JK kleurbanner lichtblauw02

Hoe is judo in de wereld georganiseerd?

Bijna in elk land wordt wel judo beoefend. Judo is daarom één van de meest mondiale sporten in de wereld.  Om te zorgen dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt is judo goed georganiseerd. De meest judoclubs in Nederland zijn aangesloten bij de Judo Bond Nederland. De Judo Bond Nederland is lid van de Europese Judo Unie (EJU). Bij de Europese Judo Unie zijn alle bonden van alle landen in Europa aangesloten. In de wereld is op elk continent een unie of federatie aanwezig die lijkt op de Europese Judo Unie. In totaal zijn er vijf continenten. Elke continentale JK icoon ijf logoorganisatie is aangesloten bij de Internationale Judo Federatie (IJF). De IJF stelt wereldwijd de spelregels op en organiseert de wereld- kampioenschappen. De IJF is ook aangesloten bij het Internationaal Olympisch Comité.

Sokuteiki
Judokids Supporters

Voetballers judoën ook. Bij Ajax krijgen de jeugdteams judoles, waar Ajax samen met de VU het Multiskills programma heeft opgezet. Voetballers doen dan geen echt judo, maar wel veel judovormen die ook met judo te maken hebben. Ook DIOS, een amateurvoetbalvereniging uitsoccer02 Nieuw- Vennep heeft ontdekt dat judo kan helpen om voetballers beter te maken. Voetballers van de D1 en D2 selectie krijgen les bij Judo Yushi uit Nieuw-Vennep. 

Wat is de geschiedenis van het ontstaan van judo?

De geschiedenis van judo begint in de middeleeuwen in Japan. In die tijd gebruikten samourai (japanse ridders) speciale manieren en technieken om zich met blote handen te kunnen verdedigen tegen vijanden nadat zij in de strijd hun zwaard hadden verloren. Om de technieken goed te kunnen uitvoeren en zich goed te kunnen bewegen waren de samourai vooral gekleed in leer, dit in tegenstelling tot de Europese ridders, die in die tijd zware ijzeren harnassen droegen. De verdedigingsmethoden werden aangeduid met de verzamelnaam Jiu- Jitsu. 
Het ontstaan van deze verdedigingsmethoden gaat zelfs terug tot het oude China, waar al voor het jaar ‘nul’ dergelijke verdedigingsmethoden werden gebruikt.

Samourai waren ridders die bij een ‘stam (of dynastie)’ behoorden. Elke stam had zijn eigen manieren om zich te verdedigen. Deze methoden werden opgetekend in geheime boeken, ‘densho’ genaamd. Toen in Japan de middeleeuwen voorbij waren en samourai geen wapens op straat meer mochten dragen, waren ridders niet meer nodig. Vele ex-samourai moesten nu op een andere manier hun brood verdienen. Een aantal samourai richtten daarom jiu-jitsu scholen op en begonnen met lesgeven. De geheimen van de ‘densho’ werden daardoor openbaar en kwamen zo voor iedereen beschikbaar. Iedereen kon nu Jiu Jitsu leren.

Yigoro Kano werd geboren op 28 oktober 1860 te Mikage (vlakbij Kobe) in Japan. Het verhaal gaat dat hij, zelfs voor een Japanner, klein van stuk was en vaak werd gepest. Om zichzelf te kunnen verdedigen ging hij Jiu-Jitsu beoefenen aan een jiu-jitsu school.
Zijn eerste leraar was Teinosuke Yagi. Na een introductie in het Jiu Jitsu zorgde Yagi ervoor dat Yigoro Kano op de Tensjo-Shinyo-school terecht kon en mocht gaan trainen bij Hachinosuke Fukuda. Fukuda stierf in 1879 en liet alle densho van de school na aan Kano.
Vervolgens nam Yigoro Kano les bij Iso. Na twee trainingsjaren stierf Iso op 66-jarige leeftijd. Ook Iso doneerde zijn densho aan Yigoro Kano. In 1881 ging Yigoro Kano naar de Kito-school, waar hij les kreeg van Jikubo. Na ook hier veel te hebben geleerd, zei Jikubo de volgende beroemde woorden tegen Yigoro Kano: “Ik kan u niets meer leren”.

Yigoro Kano was niet alleen goed in jiu-jitsu, hij was ook een goede student. Hij haalde op de Universiteit een graad in politicologie, economie en filosofie. Met name Filosofie werd belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het Jiu-Jitsu in judo.

In 1882 opende Yigoro Kano zijn eigen school: de Kodokan (Kodokan betekent tempel).Yigoro Kano vond, mede door zijn pedagogische achtergrond, dat Jiu-Jitsu meer moest zijn dan een verzameling verdedigingstechnieken. Hij wilde dat, net zoals hij dat zelf had ervaren, Jiu Jitsu mensen ‘beter’ zou maken. Het einddoel was een vredelievendere samenleving. Met die gedachte ontwikkelde hij in zijn eigen school een nieuwe methode, met de naam Judo, dat ‘zachte weg’ betekent. Hij haalde gevaarlijke technieken uit het Jiu-Jitsu en maakte duidelijke (spel)regels.
In zijn school had Yigoro Kano tien leerlingen. Met deze tien leerlingen bracht hij de omzetting van Jiu-Jitsu in judo tot stand. Kodokan-Judo wordt door deze ontwikkeling ook wel  beschouwd als de laatste Jiu-Jitsu stijl en tevens de eerste judo stijl!

Natuurlijk vonden andere Jiu-Jitsu leraren het Judo veel minder goed dan het aloude Jiu-Jitsu. In 1886 werd onder toezicht van het Japanse Ministerie van Onderwijs een toernooi georganiseerd tussen verschillende Jiu-Jitsu scholen, waarbij ook de ‘Kodokan’ als school mocht meedoen. Toen uiteindelijk de Kodokan de winnaar werd, was het succes van Judo verzekerd. Judo werd zelfs zo populair  in Japan, dat het op scholen een verplicht onderdeel van de gymlessen is geworden.

De volgende fase in de ontwikkeling van Judo was de werelwijde promotie die door Yigoro Kano zelf werd opgestart. In 1889 vertrok Yigoro Kano naar Europa en in 1903 introduceerde één van zijn leerlingen judo in de Verenigde Staten. Onder andere President Roosevelt was een beoefenaar van judo.

Op 62 jarige leeftijd gaf Yigoro Kano een boek uit met de naam Kodokan Judo. Het boek had hij al in 1887geschreven, maar uitgeven deed hij het pas toen zijn judomethode inderdaad het effect had dat hij wenste. Enkele jaren voor zijn dood werd Yigoro Kano lid van het I.O.C. (Internationaal Olympisch Comité).

Op 4 mei 1938 stierf Yigoro Kano aan de gevolgen van een longontsteking. Deze had hij opgelopen op de boot die hem, na afloop van een vergadering van het I.O.C., terugbracht naar Japan.

Na de dood van Yigoro Kano vertrokken nog een keer een aantal Japanse judomeesters uit Japan om judo verder te promoten. Bekende Japanners uit die tijd waren Koizumi en Kawaishi, die beiden naar Europa gingen. Kawaishi ging naar Parijs. De Nederlander Gé Koning, nestor van het Nederlandse judo, volgde de lessen van Mikonosuke Kawaishi en introduceerde judo volgens de indeling van Kawaishi in Nederland. Hierdoor is in Nederland de ‘Kawaishi methode’ nog steeds de meest populaire onderwijsmethode.

JK kleurbanner lichtblauw02

Judo is in Nederland echt populair geworden door de successen van Utrechter Anton Geesink. Op de Olympische Spelen in Tokio in Japan lukte het Anton Geesink om in de Open Klasse, de koningsklasse van het judo, de Japanners in eigen huis te verslaan en daardoor als eerste niet-Japanner Olympisch kampioen te worden. Dit succes leverde Anton Geesink in Japan een heldenstatus op.In Nederland werd judo vanaf dat moment ongekend populair.
Later werden de successen van Anton Geesink opgevolgd door Willem Ruska in 1972(tweevoudig Olympisch kampioen in de +90 kg klasse en de open klasse ) en door Mark Huizinga in 2000 (Olympisch kampioen tot 90 kg ).

Elke vier jaar vinden de Olympische Zomerspelen plaats. In 2012 vonden de laatste Olympische Spelen plaats in Londen in Engeland. In 2016 vinden de Olympische Spelen plaats in Rio de Janeiro in Brazilië.

blog counter
 

Dit is een advertentie. Ook een advertentie plaatsen? Stuur een mail naar info@judokids.nl
De beste judowinkel op Internet

Ook adverteren op de beste judowebsite voor judokids? Stuur een e-mail naar judokids.nl